Konsten att tjata upp en gädda..

Halloj!

I söndags var jag ute en sväng med Håkan Franson på fiske riktat efter de riktigt stora gäddorna.
Håkan hade redan innan varnat mig för att det absolut inte kommer bli tal om något mängdfiske. Det skulle mer bli fråga om att nöta upp de rultiga madamerna.
Tålamod är dock min starka sida, (iallafall när det gäller fiske) så det skulle inte bli några problem.

Väl ute på första ankringen säger Håkan än en gång att vi inte bör ha för stora förhoppningar. Då smäller det till i mitt spö, och första gäddan är krokad. På andra kastet!
Det bådar ju gott inför resten av dagen, tänker vi och nöter vidare.

Resten av dagen kantas av svordomar över missade fiskar som bara biter bak i stjärten på vad helst bete vi hakar på. Vissa hugg känns att det är riktigt tunga fiskar. De hugger och gungar till, sedan släpper de. Trots klockrena mothugg.
Mitt gummibete, en Westin Monster Teez blir totalt förstörd efter dagens bravader. Jag får smälta ihop tailen flera gånger efter missad fisk. Jag kan med glädje rekommendera en minisvets från Biltema som Håkan hade för att smälta ihop sargat gummi med.

minisvets
Världens bästa pryl till snabba gummireparationer.

När halva dagen gått krokar jag på en fisk som drar iväg i sidled. Den känns inte särskilt tung, men beter sig som en stor gädda.
När den kommer upp till ytan ser jag bara en bred jäkla stjärtspole.
”-Vad fan?” ”-Det är en stor jävla brax!” skriker jag.
Men, se det var det minsann inte. Det var en felkrokad Sutare på lite dryga 2,5 kilo som behagat hugga med arslet.
Vi garvar en stund åt den bedriften och fiskar vidare.

Sutare2
Stjärtkrokad sutare..

En stund senare, och på ny plats berättar Håkan att det var här han fick sin ”tolvochenhalva” ett par dagar innan.
Tro fan om han inte står med böjt spö igen efter några kast på just det stället.
Upp kommer dagens största gädda på ca 95cm.

Franson
Dagens största..
Franson2
Håkan i sitt esse..

Dagen avslutas med att Håkan krokar på en braxusling precis innan hemfärd.

Det var en sjukt rolig dag på sjön, och för mig ett helt nytt tänk vad gäller gäddfiske. Samt så har jag nu ett enormt sug efter en Tracker V16 Laker. Tack för det Håkan!

Tanken på alla de missade huggen av förmodade storgäddor gör att suget efter att återvända dit är stort.
Jag räknar dagarna tills jag är ledig igen. Då jävlar!

Skitfiske!
//Jonas

Sagan om den förlorade storgösen tar aldrig slut…

Hallå Fiskevänner!

En liten nyhet är att jag numera är en av medlemmarna i Team OFC. Vi är sponsrade av Orsa Fiskecenter (www.ofc.nu). Gå även gärna in och gilla sidan på Facebook om du inte redan gjort det, och följ oss på våra äventyr på vattnen runt om i Sverige.  https://www.facebook.com/TeamOFCSweden

orsa
Stolt medlem.

Med stora förhoppningar om stor fisk begav jag mig ut på sjön en sväng idag. Vädret var nästintill perfekt för pelagiskt vertikalfiske.

Med en hel armada med nya jiggar från HardCore Lures  (www.hardcorelures.se) i bagaget så var det lite extra kul. (Dessa jiggar kommer kunna inhandlas på OFC inom kort.)

Hardcore
Riktigt fina och välgjorda jiggar. ZanderStrike från HardCore Lures.

Väl ute på sjön så hittade jag flera fina ekon som avlöste varandra, men ingen ville hugga.  Jag kom antagligen ut precis i slutet av en huggperiod, för sedan var det tvärdött på fisktelevisionen i ett par timmar.
Då händer det som jag väntat hela livet på. Ett enormt eko bygger upp sig på skärmen. Jag släpper jiggen utan större förhoppningar på hugg. 

Tappad storgös
Storgösen försvinner ner mot djupet igen. Tyvärr hamnade fighten i utkanten av ekolodskonen, men shit vad stor den var!

-PANG! Det smäller till i spöt så jag nästan tappar det, sedan matar jag världens karatemothugg, och ett par extra för säkerhets skull. Djuret där nere i djupet viker sig inte en tum, -det är helt stumt. Den tjurar och stånkar precis som gösar gör. Sedan börjar den vandra ner mot botten. Jag har inte mycket att säga till om alls. Westinspöt får verkligen jobba när fisken stånkar sig neråt. Den högg på sju meters djup, men arbetade sig kvickt ner till femton. Där gick den och stånkade ett tag innan den gav efter och följde med.
Efter vad som känns som en evighet kommer fisken äntligen upp till ytan.
-Herre min skapare, vilken gös!
Jag vänder mig om för att hämta håven, och precis när jag vänder tillbaka knycker gösen till med huvudet och lossnar…
Det hugger till i hjärtat, och jag blir alldeles förkrossad och tom.
Tomheten byts blixtsnabbt ut mot ilska över förlusten. Jag vrålar förtvivlat så det ekar över sjön. Tur att ingen hörde mig.. 
Många storgösar har jag fått i mina dar, men den här hade klått dem med råge. Därför grämer jag mig extra mycket. Blir svårt att somna under några kvällar nu. 
Kul att veta att de nya jiggarna fungerar iallafall.

Gösta 85
Tröst-Gösta…

Jag fiskar vidare och får till slut en tröstgös på 85cm, samt ett par på 80. Jag fick se mig besegrad och bege mig hemåt i skymningen.

Sagan om den förlorade storgösen kommer troligtvis fortsätta hela livet. Jag är helt i gösarnas våld just nu, och kommer säkert vara det under lång tid framöver.

Skitfiske!
/Jonas